Filtre Pres Üniteler
Filtre Pres Sistemler, çamur susuzlaştırma yöntemleri içinde en geniş kullanım alanına sahip mekanik susuzlaştırıcılardır. Evsel ve endüstriyel atıksuların arıtımı sırasında oluşan arıtma çamurunun hacim bakımından minimum düzeye düşürülmesini sağlar. Ayrıca farklı sektörlerde katı-sıvı ayrıştırılması gereken durumlarda da güvenle kullanılanılır.
Üniteye çamur %3 katı madde içeriğiyle gelir, ünitenin sonunda %25 katı madde içeriğine ulaşır.
Filtre prese şartlandırılmış halde gelen sıvı-katı karışımları, 12 bar basınç altında plakalar arasında sıkışarak filtre içinden sıvı madde geçişi gözlenir ve plakalar altında bulunan musluklardan sızıntı suyu tavasına akar ve dengeleme havuzuna tekrardan geri gönderilmesi sağlanır.
Katılık oranı sağlandıktan sonra plakalar arası açılarak katı madde plakaların altında bulunan çamur teknesine veya çöp konteynera aktarılır. Kek deşarjı sistem gereksinimi ve müşteri tercihine bağlı olarak manuel veya otomatik olarak tasarlanır.
Filtre pres ekipmanında kullanılan bezler filtre edilecek katı-sıvı karışımının özelliklerine bağlı olarak; polipropilen, pamuk, kesik elyaf veya daha farklı ham maddelerden üretilebilir.
Çamur susuzlaştırma amacıyla kullanılan dekantör ve belt pres ekipmanlarına nazaran filtre presten alınacak susuzlaştırma oranı daha yüksektir.
Avantajları
- Yüksek katılıkta filtre keki düşük maliyetlerle sağlanabilir.
- Farklı amaçlar için çeşitli filtre pres alternatifleri mevcuttur.
- İşletme ve bakım maliyeti düşüktür.
- İşletme kolaylığı vardır.
- Alan ihtiyacı azdır.
- Düşük kimyasal madde kullanımı ile yüksek filtrasyon sağlanır.
- Çamur özelliklerine göre değişik özellikte plaka ve bez seçimi yapılabilir.
- Dayanıklı yapısı ile uzun ömürlüdür.
- Yüksek katılık oranına ulaşılabilmesi ile çamur bertaraf maliyeti oldukça düşüktür.
Kullanım Alanları
- Kimya Sektöründe; pigmentler, organik polimerler, silika jel, organik boyalar, karbon, tuzlu çamur, etanol çamuru, fosforik asit, patlayıcı atıklar, boya çamuru, lateks ve ilaçlı atıklar gibi sudan uzaklaştırılması gereken maddelerin ayrımında,
- Gıda Sektöründe; bira püresi, şeker karbonatlama çamuru, şarap posası, maya, meyve suyu posasında, et paketleme atıkları, artık şekerler ve palm yağı gibi maddelerin sudan uzaklaştırılmasında,
- Metal Sektöründe; çelik yuvarlama atığı, dökümhane çamuru, kaplama çamuru, boyahane atığı, yağlı atıklar gibi maddelerin sudan uzaklaştırılmasında,
- Maden Sektöründe; titanyumdioksit, kil, bakır, çinko, kurşun, altın konsantreleri, mineral talaşı bentonit çamurları, sondaj çamurlar ve kömür talaşı gibi maddelerin sudan uzaklaştırılmasında,
- Yağ Sektöründe; sulu yağın geri kazanımı esnasında yağın içindeki tortuların alınması durumunda,
- İlaç Sektöründe; biyolojik ve kimyasal işlem çamurunun sistemden uzaklaştırılmasında,
- Enerji Sektöründe; soğutma kulesi çamuru, gaz temizleyici çamuru, kül, kömür yığıntısı gibi maddelerin sudan uzaklaştırılmasında kullanılmaktadır.